Μνημόσυνο για τον ήρωα Κώστα Κατσίφα – Πρώτος πήρε εντολή ο Αλβανός διοικητής του αστυνομικού τμήματος να τον σκοτώσει και αρνήθηκε

ου  Θοδωρή  Βαρίκου  
Με  αφορμή τη στυγνή δολοφονία του ήρωα Βορειοηπειρώτη πολιτικού μηχανικού,  Κώστα Κατσίφα, που τον γνώρισα προσωπικά σε κάποιον δικαστικό του αγώνα, που αθωώθηκε ομόφωνα και πανηγυρικά, σκέφθηκα να γράψω αυτό το σημείωμα, για να μάθουν κάποιοι,ες άκαπνοι,  θρασύδειλοι, και άσχετοι, γιατί έγινε παρανάλωμα πυρός ο ίδιος.

Το  σημείωμα που ακολουθεί, είναι μία συρραφή, μεγάλων και επικίνδυνων αποστολών μου στην Αλβανία, αμέσως μετά την κατάρρευση του καθεστώτος Χότζα  και Αλία, αν  και την είχα επισκεφθεί «προκαταρκτικώς» ως τουρίστας,  επί Αλία, και τότε …υποψιάστηκα, τι σημαίνει  να ανήκεις στην εθνική ελληνική μειονότητα.

Το πιο παράδοξο και οξύμωρο ωστόσο, είναι το γεγονός, ότι τα περισσότερα ρεπορτάζ και συνεντεύξεις τα δημοσίευε η τότε  αντιπολιτευόμενη«ΑΥΓΉ». Ίσως, διότι ακόμη, είχε κάποια αξία η ελληνική σημαία, ως κληρονομιά του ΚΚΕεσωτ., που έφερε στο σήμα του(γι΄ αυτό άλλωστε και …εσωτερικού, τρομάρα τους). Τελικά όλα ξεχάστηκαν, διαλύθηκαν και επανεκτιμήθηκαν , μετά τις …συναναστροφές με τις Μη Κυβερνητικές  Οργανώσεις(Μ.Κ.Ο)  του Σόρος και άλλων ευαγών ξένων ιδρυμάτων, αλλά και της  …όσμωσης με το κόμμα του πιρουνιού, του κουταλιού και του μαχαιριού—δηλαδή του ΚΚΕ, που τα ιδανικά του ξεκινάνε και καταλήγουν στην  κοιλιά και δη των δικών μας.                              

  Ομπούρα  Τέικιμ  και το 25/0
Το  διαχρονικό—- με όλα τα συστήματα κομμουνιστικά και μη , και όλες τις Αλβανικές κυβερνήσεις—σύνθημα και στρατηγικός στόχος των Αλβανών, είναι «εμπρός να διώξουμε και το 25/0 των Ελλήνων». Και αυτό γιατί είναι αναγνωρισμένη, από όλα τα διεθνή πρωτόκολλα,  τις  συμβάσεις και συμφωνίες, ως Εθνική Ελληνική Μειονότητα, και ως τέτοια  πρέπει να εξαφανιστεί σύμφωνα με τις υποδείξεις τις Τουρκίας και της άλλης …κρυφοπόρνης  Ιταλίας.(το 1916 κατέλαβε την Αλβανία για να μην συνεχίσουν, από το 1915, να συμμετέχουν στην Ελληνική βουλή οι 19  Βορειοηπειρώτες  βουλευτές).

Σε  μια συνέντευξή μου το 1998 [«Αυγή»31/12], με το πρόεδρο του Κόμματος της Ένωσης  Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων(ΚΕΑΔ)και Μειονοτήτων  της Αλβανικής Βουλής  κ. Βασίλη Μέλλο, τα πράγματα» ξεκαθαρίστηκαν» για το τι είναι και θέλει η ελληνική μειονότητα. Το πρώτο και κυρίαρχο αίτημα τότε της Οργάνωσης «Ομόνοια»  και του κόμματος  (ΚΕΑΔ) ήταν μια επίσημη  και έγκυρη απογραφή  με διεθνείς προδιαγραφές και εγγυήσεις. «Έχουμε να κάνουμε απογραφή από το 1935» μου αποκάλυψε τότε ο κ. Μέλλος , και «τότε η εθνική μειονότητα σε πληθυσμό της Αλβανίας περίπου ενός εκατομμυρίου, οι Έλληνες είμαστε 50.000. Τώρα κατά τους υπολογισμούς μας  είμαστε  μεταξύ  150 με 200.000».Μου εκμυστηρεύτηκε τότε , μάλιστα, «πως ο τότε πρωθυπουργός Νάνο, που τον έβγαλε από τη φυλακή του Μπερίσια το ΠΑΣΟΚ(ΆΚΗΣ), και το ‘παιζε, σοσιαλιστής, Χριστιανός και …φιλέλληνας, δεν δεχόταν στο γραφείο του, ούτε τον βουλευτή του κόμματός του και υφυπουργό  Υγείας, ομογενή Ανδρέα Μάρτο. Τον συμβούλεψα και εγώ να στέλνει τη δική του γραμματέα, όταν  τον ζητεί ο Νάνο». Καλά , άσε που με έστειλε στα γραφεία της «ΟΜΌΝΟΙΑς» στους Άγιους Σαράντα και είδα 4  κοριούς  στις  4 γωνίες της οροφής , αλλά αυτοί απτόητοι. Το θεωρούσαν φυσιολογικό, εγώ βέβαια την κοπάνησα, βρίζοντάς τους.

Εν τέλει το 2011 η Αλβανική Κυβέρνηση υποβάλλει την 3η έκθεση προς το Συμβούλιο της Ευρώπης(υποχρεωτική κατά τη σύμβαση —πλαίσιο για τα δικαιώματα των μειονοτήτων) με τη δέσμευση πως θα αναγραφόταν στην απογραφή η εθνικότητα, η μητρική γλώσσα και το θρήσκευμα. Η απογραφή προσδιορίστηκε για Απρίλιο του 2011, το Φλεβάρη αναβλήθηκε για τον ερχόμενο Οκτώβριο. Τον  Ιούλιο του 2011, αλλάζουν το νομικό πλαίσιο, και αμέσως καταργούν τον ατομικό αυτοπροσδιορισμό(το τι είσαι και τι δηλώνεις)  με απειλή προστίμου,  περιοχές με καθαρά ελληνικό πληθυσμό, όπως  Χειμάρρα, Δέλβινο, Πρεμετή, Κορυτσά, εμφανίζονται στα ληξιαρχεία ως μη κατοικούμενες από Έλληνες, και  απαγορεύεται η διδασκαλία  της ελληνικής γλώσσας, όπως επί Χότζα. (Εδώ είναι Αλμπάνια…. με δημοκρατική παιδεία και παράδοση, όχι παίζουμε). Κατά παράβαση του άρθρου 20 του Αλβανικού Συντάγματος, η Ελληνική Εθνική Μειονότητα, υποβιβάζεται… σε εθνοπολιτισμική.  Και φυσικά  το ερωτηματολόγιο είναι στα Αλβανικά και …Αγγλικά (για να εξασκούν τα αγγλικά τους οι … Αλβανοί). Στα Σκόπια, στο Μαυροβούνιο, και στη Σερβία, ωστόσο, στις απογραφές τους, είναι και στην Αλβανική γλώσσα. Επίσης η Σύμβαση και Νόμος, ενώ  προβλέπει καμπάνια ενημέρωσης  δύο μήνες πριν την απογραφή, όλα έγιναν στα μουλωχτά  και σε λιγότερο από μία βδομάδα. Φυσικά η μειονότητα δεν συμμετείχε. Αλλά για ποιόν τα γράφω; Για τον οικονομολόγο (άλλο τα φράγκα και  άλλο η ιστορία, διπλωματία και πολιτική επιστήμη Μακιαβέλι της πλάκας) κ.  Κοτζιά, που έχει δηλητηριαστεί από τους πολλούς φρέντο στην Πρίστινα, με τον  γενοκτόνο  των Σέρβων Θάτσι;  Για το… ροκά και τον άνθρωπο που τα φέρνει όλα τούμπα (κατά το δημοσιογράφο Μουσά της «Ακρόπολης» του μακαρίτη Μαυρίκου, ντε) μέσα μια μέρα αυτό το σαΐνι Κουμουτσάκο; (τελείωσε τάχα ,ο 3ος παγκόσμιος πόλεμος, που διεξάγει ο Τράμπ).

Όσο για τον Πάγκαλο και τον πνευματικό πατέρα του Τσίπρα, κ. Αντώνη Λιάκο, ο μεν πρώτος απαλλάσσεται λόγω ζαχάρου και θαλάσσιας τρικυμίας του εγκεφάλου του λόγω απώλειας της ελληνικής σημαίας στα Ίμια και ο δεύτερος λόγω υπερκόπωσης από την ενασχολησή του με τις μη κυβερνητικές οργανώσεις
Κώστα μου που «πέθανες» με το όπλο στο χέρι -γιατί θεωρούσες άτιμο, δόλιο και προσβλητικό, να έχουν όλοι οι Αλβανοί τα καλάσνικωφ στην τσέπη τους και να κοκορεύονται, και  εσύ, ένας βαθύς και αρχαίος Έλληνας να κακαρίζεις σαν την …βατεμένη  κότα- με τα χέρια σου ανοικτά, κοιτώντας τον ουρανό, και επικοινωνώντας με τα δικά σου Χερουβίμ και Σεραφείμ, ενώ παράλληλα  πέφτοντας μπαμπέσικα κραύγαζες«Ζήτω η Ελλάδα», να ξέρεις και να πάρεις μαζί σου και να θυμάσαι τούτο: «Τώρα θα σε κλάψει η μάννα σου (η Ελλάδα έστω και αργοπορημένα) και ο κόσμος θα δακρύσει» και αιωνίως  «θα σε κλαίν’  της ηρωικής Δρόπολης κα Πρεμετής  τα …μελαγχολικά τα αηδόνια». 
Καλό ταξίδι φίλε μου και ξεφτίλισέ τους και πάνω.

Υστ.  Κατά την παρουσία μου στην κηδεία του, έμαθα από το αστυνομικό τμήμα των Βουλιαράτων, ότι ο διοικητής του, όταν το έδωσαν εντολή να τον σκοτώσει, εκείνος αρνήθηκε την εκτέλεση, «λέγοντας εγώ δεν σκοτώνω άνθρωπο», οπότε ο Ράμα ανέθεσε στον τότε αξιωματικό των μυστικών υπηρεσιών Σαντέρ Λιτσάι , τον οποίον αντάμειψε σε 10 ημέρες με το υπουργείο Δημόσιας  Τάξης (σημερινός υπουργός). Επίσης ο Έλληνας  γιατρός που τυχαία παρευρέθηκε (γαμπρός του χωριού) στους Βουλιαράτες, είπε σε όλο το χωριό πως ο νεκρός βασανίστηκε πριν εκτελεστεί με δύο σφαίρες στην καρδιά και μόνον, όχι σε άλλο σημείο του σώματος.

infognomonpolitics

Add a Comment

Your email address will not be published.