Δημήτρης Αλεξόπουλος : Ο εξορκισμός των εξορκισμών : Κωνσταντινούπολη 1592 ο δαιμονισμένος γιός του Σουλτάνου που βαπτίστηκε χριστιανός και έσωσε τη ζωή του.

Η Βασιλεύουσα του 16ου αιώνα εξακολουθούσε να ακμάζει ως πρωτεύουσα της Οθωμανικής αυτοκρατορίας πατώντας πάνω όμως στο μεγαλείο και την διοικητική παράδοση που άφησαν πίσω τους οι βυζαντινοί ιδρυτές και κάτοικοι της. «Ατμομηχανή» του πολιτισμού και της οικονομίας ήταν οι Έλληνες της πόλης ανάμεσα τους ο σπουδαιότερος όλων, Πατριάρχης!

Εκείνη τη περίοδο Πατριάρχης ήταν ο Ιερεμίας Β’ ο Τρανός και Σουλτάνος ο Μουράτ Γ’. Μία απο τις συζύγους του Μουράτ ήταν η Ελληνίδα πριγκίπισσα της δυναστείας των Κομνηνών Φουλανέ Χατούν.

Ο Σουλτάνος Μουράτ Γ’ (1546-1595)

Εκείνη έδωσε ένα γιό στον Σουλτάνο,τον Σουλτάν Γιαχιά. Ο μικρός πρίγκιπας μεγάλωνε μέσα στη χλιδή και τη ευμάρεια του παλατιού χωρίς έγνοιες μέχρι το χειμώνα του 1592 όπου ξαφνικά έπεσε σε παραλήρημα βγάζοντας αφρούς απο το στόμα και μιλώντας ακαταλαβίστικα σε ξένη και άγνωστη γλώσσα.

Ο πρίγκιπας Γιαχιά με τη μητέρα του Ελένη Κομνηνή (Φουλανέ Χατούν)

Πολλές φορές η χροιά της φωνής του άλλαζε και γινόταν βαριά σαν ενήλικα,άλλες φορές έσκαγε ξαφνικά σε φριχτά γέλια στη μέση της νύχτας. Σιγά-σιγά αυτή η άρρωστη κατάσταση τον εξουθένωσε και φαινόταν ότι θα είχε άσχημη κατάληξη.

Ο Σουλτάνος κάλεσε τους καλύτερους γιατρούς της πόλης αλλά χωρίς αποτέλεσμα καθώς δεν μπόρεσαν να γνωματεύσουν τη φύση της αρρώστιας που τυραννούσε τον μικρό.

Τότε κλήθηκε ο αρχιμουφτής της υψηλής πύλης για να διαβάσει ισλαμικές ευχές για τη σωτηρία του πρίγκιπα. Όμως και πάλι αποτέλεσμα δεν υπήρξε. Ωστόσο ο μουφτής παραδέχθηκε ότι «ένα ΤΖΙΝ (το γνωστό τζίνι που αντιστοιχεί στον χριστιανικό δαίμονα) έχει καταλάβει τη ψυχή του πρίγκιπα και εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι γι’αυτό»

Τότε ο Μεγάλος Βεζύρης Γιουσούφ (πρωθυπουργός)θυμήθηκε ότι και οι Χριστιανοί είχαν ειδικές προσευχές για τους δαιμονισμένους και παρακάλεσε τον Πατριάρχη Ιερεμία να έρθει στο Σαράι και να διαβάσει το μικρό αγόρι. Ο Σουλτάνος είπε ότι «ας δοκιμάσουμε και αυτό και ότι γίνει ας γίνει».

Ο Πατριάρχης Ιερεμίας Β’ ο Τρανός (1536-1595)

Πράγματι ο Πατριάρχης έσπευσε προς βοήθεια και τα γεγονότα απο εκεί και πέρα όπως τα διηγείται ο ενετός πρεσβευτής Girolamo Bartucci που κατέγραψε την ιστορία του εξορκισμού στην διπλωματική αλληλογραφία του με τη Βενετία,έχουν ως εξής :

« Ο Πατριάρχης με τη συνοδεία του κατέφθασε τα χαράματα στο σαράι. Εκεί βρήκε τον Σουλτάνο,τη μητέρα του πρίγκιπα και τον μεγάλο βεζίρη να έχουν δίπλα τους τον μικρό δαιμονισμένο σε έξαλλη κατάσταση να βρίζει,να φτύνει και να μιλάει σαν ενήλικας!

Ο Πατριάρχης δεν ταράχτηκε γιατί είχε αντιμετωπίσει και στο παρελθόν τέτοιες περιπτώσεις και ήξερε τι να κάνει. Πλησίασε το παιδί και πέρασε στο κεφάλι του το ιερό πετραχήλι ενώ ξεκίνησε να διαβάζει δυνατά και με σταθερη φωνή «ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΟΣ Ἐξορκίζω σὲ τὸν ἀρχέκακον τῆς βλασφημίας, τὸν ἀρχηγὸν τῆς ἀνταρσίας, καὶ αὐτουργόν τῆς πονηρίας.
Ἐξορκίζω σε τὸν ἐκρίφθεντα ἐκ τῆς ἄνω φωτοφορίας, καὶ σκότω βυθοῦ κατενεχθέντα διὰ τὴν ἔπαρσιν. Ἐξορκίζω σε, καὶ πάσαν τὴν ἐκπεσοῦσαν δύναμιν, τῆς σῆς ἀκόλουθον προαιρέσεως. Ὀρκίζω σε, πνεῦμα ἀκάθαρτον, κατὰ τοῦ Θεοῦ Σαβαώθ, καὶ πάσης στρατιὰς Ἀγγέλων Θεοῦ, Ἀδωναῒ, Ἐλωῒ, Θεοῦ παντοκράτορος, ἔξελθε καὶ ἀπαναχώρησον ἀπὸ τοῦ δούλου τοῦ Θεοῦ Γιαχιά».

Όμως ο δαίμονας που βρισκόταν μέσα στο παιδί ξαφνικά μίλησε ελληνικά και είπε στον Πατριάρχη «ΤΙ ΘΕΣ ΕΣΥ ΕΔΩ; ΦΥΓΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ-ΦΥΓΕ ΔΕ ΣΕ ΑΝΤΕΧΩ-ΦΥΓΕ ΣΟΥ ΛΕΩ «

Αφού διάβασε το σύνολο του εξορκισμού τρείς φορές ο μικρός ξαφνικά ηρέμησε και άλλαξε εντελώς συμπεριφορά. Μέσα στους επόμενους μήνες επέστρεψε στη κανονικότητα και τη γαλήνη του παλατιού»

Ο εξορκισμός έκανε τόση εντύπωση στον Σουλτάνο που επέτρεψε τη μυστική βάπτιση του πρίγκιπα ως χριστιανού ορθόδοξου.

Με τη χάρη του Ιησού Χριστού ο ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΓΙΑΧΙΑ ΗΤΑΝ Ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΠΟΥ ΓΛΥΤΩΣΕ ΤΗ ΣΦΑΓΗ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΙΠΩΝ 21(!) ΑΔΕΛΦΩΝ ΤΟΥ ΑΠ΄ΤΟΝ ΔΙΑΔΟΧΟ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΑΔΕΛΦΟ ΤΟΥΣ ΜΕΤΕΠΕΙΤΑ ΣΟΥΛΤΑΝΟ ΜΕΧΜΕΤ Γ’.

Η ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΣ ΤΟΝ ΕΣΩΣΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΦΟΥ ΗΤΑΝ Ο ΤΡΙΤΟΣ ΣΤΗ ΣΕΙΡΑ ΔΙΑΔΟΧΗΣ ΤΟΥ ΘΡΟΝΟΥ!!

Τα μετέπειτα χρόνια έζησε στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία και διεκδίκησε τον θρόνο της αυτοκρατορίας γιατι ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΝΕΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ.

Δημήτρης Αλεξόπουλος

Add a Comment

Your email address will not be published.