Χρήστος Μαντζιάρης : Οι Αλβανοί διεκδικούν πόλεις στην Ελλάδα, αλλά δεν ξέρουν που βρίσκονται

Γράφει ο Χρήστος Μαντζιάρης

Ο αλβανικός χάρτης που δημοσιεύεται σ’ όλο το διαδίκτυο, στον οποίο απεικονίζονται τα εδάφη που διεκδικούν οι Αλβανοί, έχει λάθη. Από τα λάθη αυτά φαίνεται ότι οι Αλβανοί δεν έχουν και τόσο καλή σχέση με την γεωγραφία και μοιραία αποκαλύπτεται ότι διεκδικούν πόλεις που δεν ξέρουν που βρίσκονται, εκτός και αν σκέφτονται να τις μετακομίσουν, αλλά μας το κρατάνε μυστικό.

Εκεί που τοποθέτησαν την Καστοριά, στην πραγματικότητα δεν υπάρχει τίποτα. Είναι ένας τόπος μεταξύΒεροίας και Ναούσης. Η «πραγματική» Καστοριά βρίσκεται, σχεδόν ακριβώς, νοτίως των Πρεσπών.

Εκεί πάλι που τοποθέτησαν την Λάρισα, είναι η Ελασσόνα. Η πραγματική Λάρισα βρίσκεται πολύ νοτιότερα. Έπεσαν καμιά σαρανταριά χιλιόμετρα έξω. Αλλά θα μπορούσαν να γράψουν και «Σπάρτη». Ποιος ξέρει;

Από τις πέντε ελληνικές πόλεις που έγραψαν στον χάρτη, οι δύο είναι παραθαλάσσιες, οπότε είναι πολύ δύσκολο να τις μπερδέψουν. Από τις τρεις ελληνικές πόλεις της ενδοχώρας, τις δύο τις έχουν κάνει λάθος. Αστοχία 67%. Καλό ποσοστό, σε σχέση με το 100%.

Κατά τα άλλα, διεκδικούν κι αυτοί, τώρα που «τ’ αφεντικό τρελάθηκε», (όπως βροντοφώναζαν παλαιότερα οι έμποροι σε περίοδο μεγάλων εκπτώσεων και ήθελαν να ξεπουλήσουν), και «πουλάει» ότι έχουμε και δεν έχουμε.

Αλλά εμείς… είμαστε «υπεράνω». Παραμένουμε σταθεροί. Δεν διεκδικούμε τίποτα. Ευτυχώς όμως που το κάνουμε για το καλό της ειρήνης και της συνεργασίας των λαών στην περιοχή, όπως μας λένε, και όχι χωρίς αντιστάθμισμα.

Χρήστος Μαντζιάρης

Add a Comment

Your email address will not be published.