Μας πάνε «καρφί» για διαμελισμό – Μεγάλο αφιέρωμα του BBC στην «”αόρατη μειονότητα” της Ελλάδας, τους “Μακεδόνες”»

Μείζον θέμα για Ελλάδα έχει αρχίσει να δημιουργείται από μπαράζ δημοσιευμάτων και προπαγανδιστικών επιχειρήσεων ξένων κέντρων. Με κεντρικό τίτλο “Η αόρατη μειονότητα της Ελλάδας, οι Μακεδόνες Σλάβοι” το BBC μας προϊδεάζει πως oι επιχειρήσεις διαμελισμού της χώρας, μόλις ξεκίνησαν και τα χειρότερα θα τα βρούμε μπροστά μας.

Το ρεπορτάζ του BBC είναι μονάχα ένα ακόμη, που έρχεται να προστεθεί σε αυτά Ελβετών, Γερμανών, που σε συμπαιγνία με το “Ουράνιο Τόξο” γκριζάρουν ολόκληρη την επικράτεια της βόρειας Ελλάδας με στόχο την μελλοντική απόσχιση της.ADVERTISING

Μάλιστα η δημιουργία “μακεδονικής μειονότητας” εντός Ελλάδας θα είναι το δεύτερο βήμα – το πρώτο έγινε με την δημιουργία “Βόρειας Μακεδονίας” στο δρόμο προς την ολοκλήρωση του σχεδίου διαμελισμού, ειδικά αν Ρωσία και ΗΠΑ συμφωνήσουν σε αλλαγές συνόρων στα Βαλκάνια κατά μήκος των εθνοτικών γραμμών και με βάση τα εθνικά κριτήρια όπως αναφέραμε και χτες.

Μάλιστα το BBC έχει πάρει και συνεντεύξεις από υποτιθέμενα μέλη της “μακεδονικής μειονότητας” της Ελλάδας προκειμένου να τεκμηριώσει τους ανθελληνικούς ισχυρισμούς.

Συγκεκριμένα στο ρεπορτάζ του το BBC αναφέρει:

“Επικυρώνοντας την συμφωνία με την νεοσυσταθείσα “Βόρεια Μακεδονία” η Ελλάδα έχει ρητά αναγνωρίσει την ύπαρξη “Μακεδονικής” γλώσσας και εθνότητας. Και ακόμη αρνείται την ύπαρξη της δικιάς της “Μακεδονικής” μειονότητας για δεκαετίες λέει η Μαρία Margaronis. Θα αλλάξει τώρα κάτι;

O κύριος Φωκάς ετών 92, ένας συνταξιούχος δικηγόρος μιλά ελληνικά αλλά με ένα ιδίωμα, η μητρική του γλώσσα είναι τα Μακεδονικά, μια σλαβική γλώσσα που σχετίζεται με τα Βουλγαρικά και την μιλούσαν στα Βαλκάνια για δεκαετίες. Μας ξεναγεί στο μοντέρνο σπίτι του γιου του στην βόρεια Ελλάδα και μας εξιστορεί μια ιστορία που πονάει, την ιστορία της μη αναγνωρισμένης σλαβικής μειονότητας της Ελλάδας.

Ο κύριος Φωκάς μας διευκρινίζει εξαρχής ότι είναι και τα δύο: εθνικά “Μακεδόνας” και Ελληνας πατριώτης. Εχει καλό λόγο να υπογραμμίζει την αφοσίωση του, για περίπου έναν αιώνα, οι “Μακεδόνες” στην Ελλάδα ήταν αντικείμενα υποψίας  καθώς η παρουσία τους δεν γινόταν αποδεκτή από κανέναν.

Οι περισσότεροι ήταν απρόθυμοι να μιλούν σε ξένους για την ταυτότητα τους. Για τους εαυτούς τους και τους άλλους, είναι γνωστοί απλά ως «ντόπιοι», που μιλούν μια γλώσσα που ονομάζεται «τοπική» (dopya).

Απουσιάζουν εντελώς από τα εγχειρίδια της σχολικής ιστορίας, δεν έχουν εμφανιστεί στις απογραφές από το 1951 (αναφέρθηκαν απλώς ως κάποιοι που μιλούν «σλαβικά») και δεν αναφέρονται καθόλου στο κοινό. Οι περισσότεροι Έλληνες δεν γνωρίζουν καν ότι υπάρχουν.

Αυτή η διαγραφή ήταν ένας από τους λόγους για την μακρόχρονη διαμάχη της Ελλάδας με την πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία, που τώρα επίσημα ονομάζεται Δημοκρατία της “Βόρειας Μακεδονίας”.

Η διαμάχη επιλύθηκε τελικά τον περασμένο μήνα με ψηφοφορία στο ελληνικό κοινοβούλιο επικυρώνοντας (με πλειοψηφία μόλις επτά ατόμων), μια συμφωνία που έγινε τον περασμένο Ιούνιο από τους δύο πρωθυπουργούς των χωρών. Όταν ο πρωθυπουργός, ο Αλέξης Τσίπρας, αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής συζήτησης στην ύπαρξη «Σλαβομακεδόνων» στην Ελλάδα – την εποχή του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου – έσπασε ένα μακροχρόνιο ταμπού.

Η χρήση του ονόματος “Μακεδονία” από το γειτονικό κράτος, αναγνωρίζει σιωπηρά ότι οι “Μακεδόνες” είναι αυτοί οι ίδιοι και ανοίγει την πόρτα σε δύσκολες ερωτήσεις σχετικά με την ιστορία της μακεδονικής “μειονότητας” της Ελλάδας.

Όταν γεννήθηκε ο κ. Φωκάς, η βόρεια ελληνική περιοχή της Μακεδονίας είχε μόλις προσαρτηθεί πρόσφατα από το ελληνικό κράτος. Μέχρι το 1913 ήταν μέρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, με την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και τη Σερβία να “φλερτάρουν” με όσους κατοίκους μιλούσαν Σλαβικά, ως μέσο για την διεκδίκηση της επικράτειας.

Ως αντίδραση σε αυτές τις δυνάμεις που συγκρούονταν μεταξύ τους, στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ού αιώνα προέκυψε μια ξεχωριστή ταυτότητα αυτή των “Σλαβομακεδόνων” . Όπως έλεγε ο θείος του κ. Φωκά, η οικογένεια δεν ήταν “ούτε Σέρβοι, ούτε Έλληνες ούτε Βούλγαροι, αλλά Ορθόδοξοι “Μακεδόνες”.

Τελικά, οι Σλάβοι “Μακεδόνες” βρέθηκαν χωρισμένοι μεταξύ αυτών των τριών νέων κρατών. Στην Ελλάδα, ορισμένοι εκδιώχθηκαν, όσοι παρέμειναν αφομοιώθηκαν με την βία. Όλα τα χωριά και οι πόλεις με μη ελληνικά ονόματα έλαβαν νέα, τα οποία επέλεξε μια επιτροπή μελετητών στα τέλη της δεκαετίας του 1920, αν και σχεδόν έναν αιώνα μετά μερικοί «ντόπιοι» εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τα παλιά.

Το 1936, όταν ο κ. Φωκάς ήταν εννέα ετών, ο Έλληνας δικτάτορας Ιωάννης Μεταξάς (ένας θαυμαστής του Μουσολίνι) απαγόρευσε τη “μακεδονική” γλώσσα και ανάγκασε τους “Μακεδόνες” να αλλάξουν τα ονόματά τους σε ελληνικά.

Ο κ. Φωκάς θυμάται αστυνομικούς να παρακολουθούν όσους θρηνούσαν σε κηδείες και να στήνουν αυτί στα παράθυρα για να πιάσουν κάποιον που μιλάει ή τραγουδάει στην “απαγορευμένη γλώσσα”. Υπήρχαν αγωγές, απειλές και ξυλοδαρμούς.

Οι γυναίκες – οι οποίες συχνά δεν μιλούσαν ελληνικά – θα κάλυπταν το στόμα τους με τις μαντίλες τους για να μιμηθούν την ομιλία τους, η μητέρα του κ. Φωκά συνελήφθη και της επιβλήθηκε πρόστιμο 250 δραχμών, ένα μεγάλο ποσό τότε.

“Οι Σλάβοι υπέφεραν πολλά από τους Έλληνες κάτω από τον Μεταξά”, λέει. “Είκοσι άνθρωποι από αυτό το χωριό, οι αρχηγοί των μεγάλων οικογενειών, εξορίστηκαν στο νησί της Χίου, ο πεθερός μου ήταν ένας από αυτούς”. Βασανίστηκαν, αναγκάστηκαν να πίνουν ρητινέλαιο, ένα ισχυρό καθαρτικό.

Όταν η Γερμανία, η Ιταλία και η Βουλγαρία εισέβαλαν στην Ελλάδα το 1941, μερικοί που Σλάβοι υποδέχτηκαν τους Βούλγαρους ως πιθανούς απελευθερωτές από το καταπιεστικό καθεστώς του Μεταξά. Αλλά πολλοί σύντομα εντάχθηκαν στην αντίσταση, υπό την ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος (το οποίο τότε υποστήριζε τη μακεδονική μειονότητα) και συνέχισαν να αγωνίζονται με τους κομμουνιστές στον εμφύλιο πόλεμο που ακολούθησε την κατοχή του Άξονα. (Η Βουλγαρία προσάρτησε το ανατολικό τμήμα της ελληνικής Μακεδονίας από το 1941 έως το 1944, διαπράττοντας πολλές φρικαλεότητες, πολλοί Έλληνες αποδίδουν εσφαλμένα αυτά στους “Μακεδόνες”, τους οποίους αναγνωρίζουν ως Βούλγαροι).

Όταν οι κομμουνιστές τελικά ηττήθηκαν, ακολούθησαν σοβαρά αντίποινα για όποιον συνδεόταν με την αντίσταση ή την αριστερά.

“Οι “Μακεδόνες” πλήρωσαν περισσότερο από οποιονδήποτε για τον εμφύλιο πόλεμο”, λέει ο κ. Φωκάς. “Οκτώ άτομα δικάστηκαν και εκτελέστηκαν από αυτό το χωριό, οκτώ από το επόμενο χωριό, 23 από το ένα απέναντι, σκοτώθηκαν ένας παππούς και ο εγγονός του, μόλις 18 χρονών”.

Ο κ. Φωκάς στη συνέχεια φοίτησε στη Θεσσαλονίκη – αλλά και ο ίδιος συνελήφθη και πέρασε τρία χρόνια στη Μακρόνησο, όχι για κάτι που έκανε, αλλά επειδή η μητέρα του βοήθησε τον γαμπρό του να αποδράσει από τον φεγγίτη ένα καφενείο όπου κρατούνταν.

Οι περισσότεροι από τους κρατούμενους στη Μακρόνησο ήταν Έλληνες αριστεριστές και πιέστηκαν να υπογράψουν δηλώσεις μετάνοιας για το υποτιθέμενο κομμουνιστικό τους παρελθόν. Εκείνοι που αρνήθηκαν αναγκάστηκαν να συρθούν κάτω από συρματόπλεγμα ή χτυπημένοι με παχιά μπαμπού. “Τα πράγματα έγιναν φρικτά”, λέει ο κ. Φωκάς. “Αλλά δεν πρέπει να μιλάμε γι ‘αυτούς, είναι μια προσβολή του ελληνικού πολιτισμού, βλάπτει το καλό όνομα της Ελλάδας”.

Δεκάδες χιλιάδες μαχητές με το Δημοκρατικό Στρατό, περίπου οι μισοί από αυτούς μιλούσαν σλαβικά, εξορίστηκαν στις χώρες του ανατολικού μπλοκ κατά τη διάρκεια και μετά τον εμφύλιο πόλεμο. Περίπου 20.000 παιδιά μεταφέρθηκαν πέρα ​​από τα σύνορα από τους κομμουνιστές, είτε για την προστασία τους είτε ως εφεδρικά στρατεύματα για μια μελλοντική αντεπίθεση.

Πολλοί Σλάβοι πολίτες επίσης πήγαν βόρεια για ασφάλεια. Ολόκληρα χωριά έμειναν κενά, όπως ο παλιός οικισμός της Κρυσταλλοπηγής (Smrdes στα “Μακεδονικά”) κοντά στα αλβανικά σύνορα, όπου μόνο η επιβλητική εκκλησία του Αγίου Γεωργίου μαρτυρεί έναν πληθυσμό που κάποτε αριθμούσε περισσότερες από 1.500 ψυχές.

Το 1982, 30 χρόνια μετά το τέλος της σύγκρουσης, η σοσιαλιστική κυβέρνηση της Ελλάδας εξέδωσε διάταγμα που επέτρεπε την επιστροφή των προσφύγων από τον εμφύλιο πόλεμο, αλλά μόνο εκείνοι που ήταν «ελληνικής καταγωγής».

Οι “Μακεδόνες” από την Ελλάδα παρέμειναν εξόριστοι από τη χώρα τους, τα χωριά τους και τη γη τους, οι οικογένειες που χωρίστηκαν από τον πόλεμο δεν επανασυνδέθηκαν ποτέ.

Ο πατέρας και ο γαμπρός του κ. Φωκά πέθαναν και στα Σκόπια. Όμως, επισημαίνει, η απόφαση αυτή αναγνώρισε σιωπηρά ότι υπήρχαν “Μακεδόνες” (σσ μειονότητα) στην Ελλάδα, παρόλο που το κράτος δεν αναγνώρισε ποτέ επίσημα την ύπαρξή τους: «Αυτοί οι πρόσφυγες πολέμου άφησαν πίσω τους τα παιδιά, τα εγγόνια, τους πατέρες και τις μητέρες. “

Είναι αδύνατο να υπολογιστεί με ακρίβεια ο αριθμός των Σλάβων ή των απογόνων των “Μακεδόνων” στην Ελλάδα. Ο ιστορικός Leonidas Embiricos εκτιμά ότι περισσότεροι από 100.000 εξακολουθούν να ζουν στην ελληνική περιφέρεια της Μακεδονίας, αν και μόνο 10.000 έως 20.000 θα αναγνωριστούν ανοιχτά ως μέλη μιας μειονότητας – και πολλοί άλλοι είναι υπερήφανοι Ελληνες εθνικιστές.

Η “Μακεδονική” γλώσσα δεν έχει επίσημα απαγορευτεί στην Ελλάδα εδώ και δεκαετίες, αλλά ο φόβος εξακολουθεί να παραμένει. Ένας μεσήλικας άνδρας που συνάντησα σε ένα χωριό κοντά στη λίμνη Πρέσπα, όπου η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και “Βόρειας Μακεδονίας”  υπογράφηκε τον περασμένο Ιούνιο, εξήγησε ότι ο φόβος αυτός περνάει μέσα από τις γενιές.

“Οι γονείς μου δεν μιλούσαν τη γλώσσα στο σπίτι, σε περίπτωση που την έπαιρνα και την μιλούσα δημόσια, για να με προστατέψουν, δεν θυμάμαι, γιατί φοβούμαστε πια”, είπε. Αργά η γλώσσα πέθαινε. Χρόνια καταστολής, την έσπρωξαν σε “εσωτερικούς” χώρους. η αφομοίωση την τελείωσε.

Και όμως μιλώντας ή τραγουδώντας στα “Μακεδονικά” μπορεί ακόμα να είναι αιτία παρενόχλησης. Ο γιος του κ. Φωκά είναι μουσικός. παίζει το “Μακεδονικό” φλάουτο καθώς μας κοιτάζει ο δικός του μικρός γιος. Αυτός και μια ομάδα φίλων συνήθιζαν να φιλοξενούν ένα διεθνές φεστιβάλ μουσικής στην πλατεία του χωριού, με συγκροτήματα από τη Βραζιλία, το Μεξικό και τη Ρωσία.

“Αφού έπαιζαν τα συγκροτήματα αυτά, κάναμε πάρτι και παίζαμε “Μακεδονικά” τραγούδια”, λέει. “Κανένα από αυτά δεν ήταν εθνικιστικά ή αυτονομιστικά – δεν θα το αφήναμε ποτέ αυτό. Αλλά το 2008, όπως περιμέναμε να φτάσουν οι ξένοι μουσικοί, η τοπική αρχή μας απαγόρευσε ξαφνικά την διοργάνωση του φεστιβάλ στην πλατεία…”

O κύριος Φωκάς

Oι “Μακεδόνες” σε χωριά της Ελλάδας το 1947 λέει το BBCΜια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το ΒΒC και ο διαβόητος Βρετανός «εκτελεστής» κρατών Timothy Less – Το σχέδιο κατακερματισμού της Ελλάδας

Με ένα κατάπτυστο και “στημένο” άρθρο, το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Βρετανίας (η αντίστοιχη EΡΤ) προχώρησε σε ένα ανθελληνικό ρεπορτάζ προσπαθώντας να αποδείξει σε όλο τον κόσμο ότι υπάρχει “εθνική μακεδονική μειονότητα” στην Ελλάδα!

Στην πραγματικότητα “ξετύλιξε” το σχέδιο κατακερματισμού της χώρας μας και ανέδειξε την βρετανική στόχευση για υφαρπαγή ελληνικών εδαφών. Παρακάτω θα διαβάσετε την εμμονή του BBC με την Ελλάδα, την Κέρκυρα και τα δυτικά Βαλκάνια.ADVERTISING

Η στάση αυτή του BBC δεν θα πρέπει να μας ξενίζει. Το βρετανικό δίκτυο απλά εξέφρασε τις απόψεις και το σχέδιο του πρώην βρετανού διπλωμάτη “εκτελεστή” των βαλκανικών κρατών, Timothy Less.

Το pronews.gr είχε αναφέρει σε προηγούμενο άρθρο τις γεωπολιτικές αλλαγές που βρίσκονται σε εξέλιξη στα Βαλκάνια καθώς Ρωσία και ΗΠΑ συζητούσαν για τις αλλαγές συνόρων κατά μήκος των εθνοτικών γραμμών και με βάση τα εθνικά κριτήρια.

Αυτή ήταν και η αμφιλεγόμενη πρόταση του πρώην Βρετανού διπλωμάτη Timothy Less στα τέλη του 2016 που πολλοί εκτιμούν ότι θα ανοίξει  το “κουτί της Πανδώρας”.

Μια διαδικασία που πολλοί πιστεύουν πως είναι «μη αναστρέψιμη» και οδηγεί στην ανασύνταξη των εθνοκεντρικών -φυγοκεντρικών δυνάμεων. 

Γι αυτό και το BBC “ανακάλυψε” “εθνικά μακεδονική μειονότητα” στην Ελλάδα που απαριθμεί συνολικά 100.000 μέλη εκ των οποίων μόνο 10.000 ως 20.000 αυτοπροσδιορίζονται ανοικτά ως μέλη της “μειονότητας”.

Το σχέδιο του  πρώην βρετανικού διπλωμάτη Timothy Less οδηγεί στην «εκ νέου διαίρεση των Βαλκανίων». Μάλιστα ο Τimothy Less έχει επαναλειμένα τονίσει πως αν δεν συμβεί αυτό τώρα, τότε έρχονται νέοι “βαλκανικοί πολέμοι”.

Μερικά αποσπάσματα της μελέτης του μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω. Aλλά δεν είναι αυτό το πρώτο υποκινούμενο ανθελληνικό δημοσίευμα του BBC. 

Το BBC το 2008 είχε «ανακαλύψει» αυτονομιστικό κίνημα στην Κέρκυρα. Γιατί όμως;

Ο τότε τίτλος του ρεπορτάζ του BBC ήταν: «Η πίεση για αυτονομία της Κέρκυρας μεγαλώνει».

Το άρθρο του BBC φιλοξενούσε έναν πανελληνίως άγνωστο τύπο, τον Ελληνοαυστραλό Χάρι Τσουκαλάς, «που ξεκίνησε κίνημα για να δοθεί στην Κέρκυρα αυτονομία από την Αθήνα».

Ο ίδιος Τσουκαλάς δήλωνε στο BBC ότι «δεν θέλουμε ανεξαρτησία από την Ελλάδα», του αρκούσε η «αυτονομία».

Αυτός ο Χάρι Τσουκαλάς, αφού κατάφερε και έγινε «θέμα» στο BBC, μετά «εξαφανίστηκε». Μια αναζήτηση στη Google τον βγάζει στην Αυστραλία.

Γιατί όμως οι Βρετανοί ασχολήθηκαν με έναν γραφικό τύπο και του έδωσαν βήματα;

Η στρατηγική σημασία της Κέρκυρας

Οι Βρετανοί, γνωστοί αποσταθεροποιητές, γνωρίζουν καλά τη στρατηγική σημασία της Κέρκυρας από την εποχή που την είχαν στην κατοχή τους.

Η Κέρκυρα «ελέγχει» την είσοδο και την έξοδο από το Στενό του Οτράντο (Στενό του Υδρούντα). Από την αρχαιότητα, το Στενό του Υδρούντα είχε ζωτική στρατηγική σημασία.

Ολόκληρος ο θαλάσσιος ανεφοδιασμός των Δυτικών Βαλκανίων ελέγχεται από «τα κανόνια» της Κέρκυρας.

Αυτός είναι και ο λόγος που οι Αλβανοί συμπεριλαμβάνουν την Κέρκυρα στους χάρτες της Μεγάλης Αλβανίας, αν και στην Κέρκυρα οι Αλβανοί «πάτησαν» μόνο τα τελευταία χρόνια ως οικονομικοί μετανάστες και το νησί ήταν πάντα δίχως καμία αμφισβήτηση ελληνικό.

Timothy Less: “Οι επόμενοι Βαλκανικοί πόλεμοι – Τα Βαλκάνια πρέπει να αλλάξουν”

“Μετά από χρόνια ειρήνης, τα δυτικά Βαλκάνια βυθίζονται ξανά στην αστάθεια. Κατά μήκος των περιοχών, οι λαοί βγαίνουν στους δρόμους απαιτώντας τις παραιτήσεις των κυβερνήσεων τους. Χιλιάδες φεύγουν στο εξωτερικό αναζητώντας δουλειά και ευκαιρίες. Μια βίαιη πτυχή του ουχαμπϊσμού λαμβάνει χώρα μεταξύ των μουσουλμανικών πληθυσμών της περιοχής. 

Η απειλή του κατακερματισμού επιστρέφει κανά καθώς οι δυσαρεστημένες πλειοψηφίες προσπαθούν να χωρίσουν τα κράτη τους.

Η Βοσνία είναι από καιρό η πιο δυσλειτουργική χώρα στην περιοχή. Οι Σέρβοι και οι Κροάτες δεν εγκατέλειψαν ποτέ το στόχο του διαχωρισμού. Ο Μίλοραντ Ντόντικ, πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, πιέζεται από πολιτικούς αντιπάλους στο εσωτερικό και διερευνάται από την αστυνομία στο Σεράγεβο για εικαζόμενη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Για να υποστηρίξει τη θέση του, απείλησε με δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Δημοκρατίας Σέρπσκα.

Από την άλλη, το Κοσσυφοπέδιο, ένα φτωχό κρατίδιο στα βουνά Šar. Δεν είναι αναγνωρισμένο από τον μισό κόσμο, διευθύνεται από μια διεφθαρμένη ελίτ και σκοντάφτει με μια ενοχλημένη σερβική μειονότητα. 

Στα Σκόπια επικρατεί το ίδιο χάος με μια μεγάλη δυσαρεστημένη αλβανική μειονότητα. Στα Βαλκάνια όλα τελικά καταλήγουν στον εθνικισμό.

Ενώ τοπικοί παράγοντες προσπαθούν να εξηγήσουν την αναταραχή, δεν εξηγούν γιατί υπάρχει τόσο μεγάλη αστάθεια στην περιοχή ή γιατί τα πράγματα χειροτερεύουν. Το “κλειδί”  για να τα κατανοήσουμε είναι να αναγνωρίσουμε τα Βαλκάνια ως το “σύνορο” μεταξύ των “Μεγάλων Δυνάμεων”.

Κατά την διάρκεια της Ιστορίες, όταν μία από αυτές τις “Μεγάλες Δυνάμεις” έχει διαχειριστεί την Ηγεμονία στην περιοχή ή ένας συνδιασμός δυνάμεων έχουν συμφωνήσει σε έναν “τακτοποιημένο διαχωρισμό” η ειρήνη έχει επικρατήσει.

Οταν καμία δύναμη δεν κυριαρχεί ή χειρότερα, όταν οι “Μεγάλες Δυνάμεις” ανταγωνίζουνε για ισχύ, τότε επικρατεί το χάος. Στην Οθωμανική περίοδο επικράτησε ειρήνη για μεγάλη περίοδο. Αλλά όταν η Αυτοκρατορία κατέρρευσε τον 19ο αιώνα, οι εθνικιστές κατά μήκος των Βαλκανίων έψαξανα για ανεξαρτησία. Πρώτα οι Ελληνες μετά οι Σέρβοι και τελικά οι υπόλοιποι με την βοήθεια της Ρωσίας η οποία έψαχνε την αποσταθεροποίηση του οθωμανού αντιπάλου.

Η βία συνέχισε τον 20 αιώνα. Οι Βαλκανικοί πόλεμοι του 1910, Αλβανία, Μαυροβούνιο, Σερβία προσπαθούσαν να καθορίσουν τα σύνορα τους. Ακολούθησαν δύο παγκόσμοι πόλεμοι με την εισβολή δυνάμεων από Αυστρία, Γερμανία, Ιταλία, ΕΣΣΔ.

Επειτα ακολούθησε μια ήρεμη περίοδος. Η Βουλγαρία και η Ρουμανία πέρασαν στην ΕΣΣΔ και οι δύο υπερδυνάμεις συμφώνησαν να διατηρήσουν μια ενωμένη Γιουγκοσλαβία ως “στρατηγική buffer zone” μεταξύ των ζωνών επιρροής τους.

Αυτό ανατράπηκε με το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Η σταθερότητα επανήλθε με την άνοδο των ΗΠΑ στον “θρόνο” της μοναδικής υπερδύναμης. Οι ΗΠΑ βοήθησαν τους Κροάτες , βομβάρδισαν θέσεις Σέρβωνστην Krajina, έφεραν την συμφωνία του Ντέιτον, δημιουργήθηκε το Κόσοβο. Από το 2000 επέκτειναν την επιρροή σε Αλβανία, Μαυροβούνιο.

Ολο αυτό το αμερικανικό πλάνο άρχισε να αντιστρέφεται το δεύτερο μισό του 2000 όταν οι ΗΠΑ άρχισαν να αποσύρουν δυνάμεις για να επικεντρωθούν σε άλλες περιοχές.

Στην Βοσνία τα πράγματα χειροτέρεψαν. Πολλά από τα προβλήματα της ΕΕ προέρχονται από τα Βαλκάνια. Η μετανάστευση από Βουλγαρία και Ρουμανία άρχισε να κορυφώνεται, η οικονομία της Ελλάδας κατέρρευσε. Ολο αυτό έδωσε “σήμα” στα βαλκανικά κράτη και οι μεταρρυθμίσεις σταμάτησαν. To όνειρο της ΕΕ τελείωσε

Τα Σκόπια και η Σερβία στράφηκαν προς τις οικονομίες της Τουρκίας, Ρωσίας και Κίνας. Η Ρωσία έχει επεκτείνει την επιρροή της ειδικά στις χριστιανικές ορθόδοξες χώρες όπως την Σερβία, Μαυροβούνιο, Βουλγαρία, Ελλάδα ενώ εμπλέκεται στην Βοσνία.

Θα υπάρξει “ντόμινο” αν φύγει η Δημοκρατία Σέρπσκα από την Β-Ε και ενωθεί με την Σερβία. Το ίδιο θα κάνουν και οι Αλβανοί του Κοσόβου με τα Τίρανα. Θα ακολουθήσουν και οι Αλβανοί της Σερβίας (Πρέσεβο κτλ).

Αν ξεσπάσει πόλεμος τότε θα εμπλακούν οι μουσουλμάνοι εξτρεμιστές σε Βοσνία και Αλβανία όπως συνέβη και στους πολέμους του 1990″...

Αυτά λέει ο βρετανός διπλωμάτης τονίζοντας πως οι αλλαγές εδαφών πρέπει να επέλθουν ειρηνικά ώστε όλες οι εθνοτικές ομάδες να ικανοποιηθούν. Επίσης θεωρεί δεδομένο ότι η Δημοκρατία Σέρπσκα θα ενωθεί με την Σερβία. Απλά δεν ξέρει πότε η Μόσχα και Βελιγράδι θα “πυροδοτήσουν” το γεγονός αυτό. Γι αυτό και προσπαθούν να προλάβουν τις εξελλίξεις.

Πάνω σε αυτό το πλάνο βασίζεται και η μελλοντική συμφωνία Κοσόβου -Σερβίας που αποκαλύψαμε χτες.Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Επομένως το ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι, ποια θα είναι τα μελλοντικά εδαφικά όρια των βαλκανικών κρατών;

Add a Comment

Your email address will not be published.