Μαχόμενος Ορθόδοξος Έλληνας : “Ευφυείς πτωχοί τω πνεύματι “

“Μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι, ότι αυτών έστιν η βασιλεία των ουρανών”.

Αν είσαι “πτωχός ” στο μυαλό ,είσαι “μακάριος” ευτυχισμένος και θα πάς στον Παράδεισο .
Γρήγορα, βιαστικά σκεπτόμενος , “υπεροπτικά ” θα εξηγούσε “απαξιωτικά ” κάποιος “ευφυής” ότι , είσαι ευφυής ,έξυπνος ,ας πούμε με επιστημονικούς όρους έχεις “υψηλό δείκτη ευφυίας ” δεν θα πάς στον παράδεισο.

Η “ευφυΐα” είναι ένα πνευματικό “όπλο”. Τα “όπλα ” τα διατηρούμε στην κατοχή μας για δύο λόγους

,άμυνα ή επίθεση , κατ επιλογή μας. Το στρέφουμε στον εχθρό ή τον εαυτό μας ,πάλι κατ επιλογή μας .Μπορεί όμως και να το χρησιμοποιήσουμε για καλό ή κακό σκοπό, πάλι κατ’επιλογή μας .
Το χρησιμοποιούμε ‘αυτόνομο ” ή το συνδυάζουμε με κάποιες άλλες ιδιότητες ,δηλαδή του βάζουμε επιπλέον “δυνατότητες” και το “διαφοροποιούμε ” .

Η “ευφυίας ” μας λοιπόν μπορεί να γίνει “ευχή ” η “κατάρα” για εμάς και τους άλλους …

Αν η “ευφυΐα ” μας στραφεί σε εξωτερικές αναζητήσεις ,στην επιστήμη ,στην τέχνη ,στον πολιτισμό .
Συνδεθεί με οτιδήποτε δεν αφορά εμάς, άλλα τον “κόσμο” ,η κάθε είδους επιστήμη θα μας “ελκύσει” και θα γίνουμε μία “κινούμενη βιβλιοθήκη γνώσεων ” .
Μπορεί και να εμπλουτίσουμε “την παγκόσμια βιβλιοθήκη γνώσεων ” με δικές μας ανακαλύψεις ,έρευνες .
Μπορεί να φτάσουμε κατέχουμε ένα μόνο “πτυχίο ” που θα πιστοποιεί τις “γνώσεις” μας ή πολλά ,ακόμα και τίτλους Μaster,Dr ,Phd κλπ.

Αυτή όμως η “αυθεντία ” πόσο δύσκολο είναι να μας κρατήσει “προσγειωμένους ” στην ανθρώπινη μηδαμινότητα ,ανυπαρξία, φθαρτότητα και εν ολίγοις να μας κρατήσει “ταπεινούς .

Όλοι έχουμε βιώσει απαξιωτική συμπεριφορά αρκετών γιατρών “επιστημόνων” όταν μας εξηγούν ή μας μιλούν .
Όλοι έχουμε ακούσει ιστορίες με τον Άγιο Παίσιο και τους επιστήμονες που συνέρρεαν και τον συναντούσαν .για να πάρουν λίγο από την Αγιοσύνη του ,να αντιληφθούν το Θεό .Γινόταν υπάκουα παιδιά μπροστά στην “χάρη ” του

Αν η “ευφυΐα ” όμως στραφεί προς τα μέσα τι γίνεται ; συναντά το “άπειρο” ,’το άχρονο” ,”το άρρητο”.
Καταλαβαίνει ότι όσες και γνώσεις να πάρει ,να δημιουργήσει “επιστημονικά” ,απλά θα “κυνηγάει την ουρά του” και θα ξαναγυρνάει πίσω .Τι κάνει απλά τρέφει την “κενοδοξία ” του ,ικανοποιεί την ματαιοδοξία του και εγκλωβίζεται στο “εγώ ” ,αγωνιά και χάνει την “μακαριότητα” του ,στο κυνήγι της γνώσης .
Τι είναι το καλύτερο λοιπόν

«Ἓν οἶδα ὅτι οὐδὲν οἶδα»
Αυτός λοιπόν είναι ο Πτωχός τω Πνεύματι

Φράση που αποδίδεται στον Σωκράτη ,αδιαμφισβήτητη, διαχρονική “ευφυΐα” .Γεμάτος “Αγάπη ” για τους μαθητές του και τους συνανθρώπους του .Γνώστης από “ένστικτο” της ‘ύπαρξης ενός Θεού .Μαρτύρησε όπως και οι περισσότεροι Έλληνες Φιλόσοφοι .Μήπως ο “αλτρουισμός” τους ήταν πρόδρομος ..

Τρανό παράδειγμα “ΤΑΠΕΙΝΗΣ ΕΥΦΥΙΑΣ ” μας δείχνει τον ορισμό της ΣΟΦΙΑΣ

ΕΥΦΥΙΑ +ΑΓΑΠΗ+ ΤΑΠΕΙΝΩΣΗ = ΣΟΦΙΑ

Η πατρίδα μας ήταν ,είναι και θα είναι “ευλογημένος τόπος .Με την βοήθεια του Τριαδικού Θεού, που διδάσκει Αγάπη και ταπείνωση ,εσείς οι “ευφυείς” βγείτε μπροστά επιτέλους ,χωρίς μισαλλοδοξία ,με ανιδιοτέλεια για να σώσουμε όλοι αυτό τον “ευλογημένο τόπο” .

Ο τόπος μας χρειάζεται “ευφυής πτωχούς τω πνεύματι ” ανθρώπους .Επιστήμονες της “ταπείνωσης και της Αγάπης”

Χορτάσαμε από “ευφυείς ” κυβερνήτες .Ας ξεφύγουμε εμείς πρώτα σε ατομικό επίπεδο ,από την αίσθηση ότι είμαστε “ευφυής” (το αποτέλεσμα δείχνει το αντίθετο )

Ας επιλέξουμε επιτέλους ” ευφυείς πτωχούς τω Πνεύματι ” ανθρώπους

Να είσαστε καλά

Καλό Αγώνα

Μαχόμενος Ορθόδοξος Έλληνας

Μαχόμενος Ορθόδοξος Έλληνας στο fb

Add a Comment

Your email address will not be published.